DEN HAAG - De Oekraïense ambassade en de directie van NLEnergie hebben woensdag hun conflict bijgelegd. Dat liet Harald Swinkels, directeur van het energiebedrijf, weten.

Oekraïne was ontstemd over een spotje van NLEnergie. Daarin besluit voetbaljournalist Henk Spaan niet naar het Europees kampioenschap voetbal te gaan, omdat hij een thuistap cadeau krijgt. Die thuistap krijgt hij omdat hij naar NLEnergie overstapt.

''We hebben kunnen uitleggen wat onze insteek was. Veel bleek te berusten op een misverstand'', aldus Swinkels. ''Het was een constructief gesprek en we hebben afgesproken dat we nu in een persverklaring nog even duidelijk maken wat onze bedoeling met deze commercial is.''

Oekraïne

Oekraïne kon de reclame niet waarderen, omdat het spotje de mensen zou ontmoedigen naar het EK af te reizen. Ook zouden mensen volgens de ambassade een negatief beeld kunnen krijgen van de vrouwen in Oekraïne, omdat Spaan een vies gezicht trekt als vrouwen uit Oekraïne op het televisiescherm voorbijkomen.

''Maar dat is niet het geval'', zo legt Swinkels uit. ''In de verklaring leggen we nog eens uit dat het niet grievend en kwetsend bedoeld is. En ook roepen we mensen vooral op naar Oekraïne te gaan.''