AMSTERDAM - Het Hongaarse olie- en gasbedrijf MOL stapt mogelijk uit het Nabucco-pijplijnproject. Na eerder geuite twijfels van het Duitse energiebedrijf RWE lijkt het voortbestaan van het project nu aan een zijden draadje te hangen.

De Nabucco-pijplijn moet aardgas gaan vervoeren uit de regio rond de Kaspische Zee. De route van de leiding van 4000 kilometer loopt door een aantal landen in de Kaukasus en Turkije. Vandaar kan de pijplijn de Europese Unie bereiken.

Op deze manier moet Europa de beschikking krijgen over een alternatief voor Russisch gas, waar het nu erg van afhankelijk is.

Twijfels

MOL is één van de zes deelnemers in het project, die ieder een gelijk aandeel hebben. Maar in een verklaring zegt MOL nu dat het zijn twijfels heeft vanwege het prijskaartje dat uiteindelijk aan het project zal gaan hangen. Ook zegt het bedrijf niet zeker te weten of er straks wel genoeg gas voorhanden is om de pijplijn te kunnen vullen, zo schrijft dinsdag persbureau Reuters.

In januari kwam het Duitse energiebedrijf RWE al met een onheilsbericht over Nabucco. RWE zou nog eens kritisch kijken naar de deelname en onderzoeken of het niet beter kon participeren in andere projecten.

Geen Signalen

In een reactie tegen Reuters spreekt een woordvoerder van Nabucco tegen dat het project in zwaar weer verkeert. “We hebben geen signalen ontvangen dat MOL er uit wil stappen”, zo zei hij.

Volgens schattingen kost het project 9 miljard euro. Door de buizen moet jaarlijks 31 miljard kubieke meter aardgas gaan stromen. Als alles volgens planning verloopt, is de pijplijn in 2017 klaar.

Oekraïne

Enkele weken geleden bood de Oekraïense premier Mykola Azarov aan om bij te springen in Nabucco. Maar dan met de voorwaarde dat er een aftakking zou komen richting Oekraïne. Dat land ligt regelmatig in de clinch met Rusland over gaslevering en betalingen.