AMSTERDAM - Nederland zal niet instemmen met een verhoging van de EU-begroting volgend jaar met bijna 7 procent. ''Dat is een veel te hoog percentage, dat is niet denkbaar'', zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) woensdag in een eerste reactie op het voorstel.

Kamerleden winden zich op over het voorstel van Brussel. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt een nominale nullijn een beter idee. ''Hier gaat alles in de min, op alle bestuurslagen, zoals de provincies en de gemeenten. Het is merkwaardig dat de EU dan meer geld krijgt, terwijl dat ook gewoon een bestuurslaag is.''

Ook SP-leider Emile Roemer is tegen: ''Als je begint met 7 procent lager, dan komen we een heel eind.''

Wilders

''Een grove schande. Er moeten minder miljarden naar de EU, niet meer'', liet PVV-leider Geert Wilders weten. ''Welke Nederlander wil nu miljarden in Nederland bezuinigen terwijl we miljarden aan de bureaucraten in de EU geven. Gekkenwerk!'', vervolgt Wilders.

Volgens CDA-Kamerlid Elly Blanksma is begrotingsdiscipline ook voor Europa van toepassing. De partij wil maximaal de nullijn.

Piranha's

PVV-Kamerlid Louis Bontes vroeg een debat aan om het plan van ''de Brusselse piranha's'' te bespreken. De Kamer besloot daarop een brief aan de regering te vragen en daarna over de zaak te praten. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie maakte woensdag bekend dat de verhoging van zijn begroting nodig is om volgend jaar aan eerder gedane verplichtingen te voldoen.

Europarlementariërs

Nederlandse Europarlementariërs zijn tegen de voorstellen van de Europese Commissie voor meer geld in 2013. CDA-Europarlementariër Esther de Lange noemde 7 procent ''veel, veel, veel te hoog''.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong noemde het voorstel ''ongegeneerd en wereldvreemd''. Jan Mulder, Europarlementariër voor de VVD, wil een zo zuinig mogelijke begroting.

Rekening

Bas Eickhout, in het Europarlement voor GroenLinks, vindt het niet raar dat de begroting omhoog moet. ''Het zijn de regeringsleiders die de rekening krijgen voor alles wat zij willen van Europa en ze zullen moeten schrappen als ze die rekening niet willen betalen.''

Volgens De Lange verschuilt de commissie zich achter de verplichtingen. Het Europees Parlement zal als het aan de CDA-politica ligt, met een stofkam door de begroting gaan. ''Daar waar er geld bij moet, zal er elders geld af moeten.''

SP-Europarlementariër De Jong pleit onder meer voor de bevriezing van de salarissen van de Europese ambtenaren.