DEN HAAG - Bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank Groep heeft een dringend beroep gedaan op de politiek om de bankenbelasting niet in voeren.

Volgens hem zal die ''de economie en het broodnodige economisch herstel ernstige schade berokkenen''. Moerland noemde het woensdag ''vanuit maatschappelijk oogpunt onaanvaardbaar'' om met een bankenbelasting een rem op de kredietverlening aan het bedrijfsleven en de woningmarkt te zetten.

Het kabinet wil banken een opslag van 5 procent laten betalen als ze bonussen uitkeren die meer dan 100 procent van het vaste salaris bedragen. De maatregel moet 300 miljoen euro per jaar opleveren.

De Tweede Kamer vindt dat nog veel te weinig en wil het bedrag verdrievoudigen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zei vorige week het kabinetsplan als een voldongen feit te zien, maar verzet zich tegen een verhoging van het bedrag.

Voorstel

De Tweede Kamer stemt donderdag volgens planning over het voorstel om het bedrag van de bankenbelasting te verdrievoudigen. In de bankenwereld wordt gevreesd dat de PVV het steunt nu ze haar gedoogsteun aan het kabinet heeft ingetrokken.

Het voorstel zou dan worden aangenomen. Volgens een ingewijde heeft De Nederlandsche Bank het kabinet gewaarschuwd dat de financiële stabiliteit van Nederland hierdoor in gevaar kan komen.

Een woordvoerder van de NVB zei donderdag ''zich te kunnen voorstellen'' dat het onderwerp controversieel wordt verklaard nu het kabinet is gevallen, zodat de Kamer het niet zal behandelen.