AMSTERDAM - De kosten voor aansluiting op het elektriciteitsnet van nieuwe kolencentrales moeten door uitbaters van kolencentrales worden opgebracht en niet door eindverbruikers of duurzame energiebedrijven. 

Daarvoor pleiten woensdag de VEMW, die de belangen van de grootzakelijke energieverbuikers vertegenwoordigt, en de Consumentenbond.

Energie wordt duurder doordat er investeringen nodig zijn om nieuwe kolengestookte centrales op het elektriciteitsnet aan te sluiten.

Een groot deel van het bedrag is nodig om overschot van in Nederland geproduceerde stroom te transporteren naar Duitse consumenten, zeggen de Consumentenbond en de VEMW. Het totale bedrag kan volgens de organisaties oplopen naar 1 miljard euro.

Volgens Verhagen moeten óf de eindverbruikers óf de duurzame energiebedrijven voor de kosten opdraaien. Volgens hem bieden EU-regels geen andere mogelijkheid.

Maar de Consumentenbond en VEMW zien een derde uitweg: de rekening neerleggen bij de uitbaters van de kolencentrales. ''Dat mag ook van Brussel, het vereist alleen een kleine wetswijziging'', aldus een woordvoerster van de Consumentenbond.

Zij wijst erop dat de Kamer in 2009 een motie heeft aangenomen waarin staat de de consument niet voor de hogere kosten mag opdraaien.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie. De komende tijd worden meerdere kolencentrales gebouwd in Nederland