BRUSSEL - De eurolanden moeten zich niet alleen richten op bezuinigingen, maar ook op het stimuleren van de economische groei. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, woensdag in het Europese parlement.

Draghi pleitte in het parlement voor een ''groeiverdrag'', dat het eerder dit jaar gesloten begrotingspact moet versterken. In dat verdrag legde een groot aantal Europese landen strenge afspraken voor hun begrotingsbeleid vast.

Volgens de Italiaanse centralebankpresident moet het vertrouwen van investeerders worden herwonnen met hervormingen die de economie sterker maken. Bezuinigingen blijven ondertussen echter noodzakelijk om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, benadrukte hij.

Plicht

Die plicht geldt voor alle landen, antwoordde Draghi op vragen over de financiële situatie in Nederland. ''De eurozone moet een geloofwaardige unie zijn. Alle hoofdrolspelers moeten zich daarvan bewust zijn'', aldus Draghi.

De geloofwaardigheid van de unie zou volgens de ECB-president afnemen als landen zich niet houden aan begrotingsdiscipline en niet werken aan prijsstabiliteit en groei.

De acties van de ECB hebben volgens Draghi rust gebracht op de financiële markten. Hij wilde niet aangeven of de bank bereid is nog meer te doen om de eurolanden te steunen. Het gaf wel aan dat het te vroeg is om na te denken over het terugdraaien van de maatregelen.