AMSTERDAM – Het ‘free to play’-model in online games, waarbij gebruikers een spel gratis spelen en microbetalingen doen om verder te komen, komt mogelijk naar consoles.

Dat meldt de website VentureBeat. Het gamebedrijf Hi-Rez Studios is naar eigen zeggen in gesprek met Sony en Microsoft om free to play-spellen te maken voor Playstation- en Xbox-consoles.

Het businessmodel is erg populair bij ‘sociale games’ zoals Farmville op Facebook en online multiplayer games. Uitgevers verdienen geld met microbetalingen binnen het spel of met het tonen van advertenties. Een derde van Facebooks inkomsten bijvoorbeeld is afkomstig van free to play-games op zijn sociale netwerk.

Online abonnement

Zowel Sony als Microsoft hebben voor hun consoles verschillende abonnementendiensten waarvoor gebruikers betalen.

Het Sony Entertainment Network, voorheen Playstation Network, heeft ongeveer 70 miljoen gebruikers, die er onder andere downloads en spellen kunnen kopen en social games kunnen spelen.

Microsofts abonnementendienst Xbox Live heeft ongeveer 40 miljoen gebruikers, waarvan ongeveer de helft betaalt om online te kunnen gamen.

Verdeeld

Analisten zijn verdeeld over het free to play-model op consoles. Aan de ene kant wordt gesteld dat dit businessmodel onvermijdelijk is, aan de andere kant zou het model voor consoles niet winstgevend kunnen worden.