LONDEN - De Britse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gekrompen. Dat meldde het Britse statistiekbureau woensdag op basis van een eerste raming.

De Britse economie kromp met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd een achteruitgang van 0,3 procent gemeten. Economen hadden voor het afgelopen kwartaal een groei met 0,1 procent voorspeld.

Door het tweede achtereenvolgende kwartaal met krimp is er opnieuw sprake van een economische recessie in Groot-Brittannië. De Britse centrale bank waarschuwde eerder al voor een verdere achteruitgang in het huidige kwartaal.

Krimp

De krimp kwam onder meer door de sterkste achteruitgang (3 procent) van de bouw van de afgelopen 3 jaar. De productie van de industrie nam met 0,4 procent af. De dienstensector, goed voor driekwart van de Britse economie, groeide slechts met 0,1 procent.

Dienstverleners

ING-econoom James Knightley hoopte op een sterkere groei van de dienstverleners. Volgens hem wijzen andere indicatoren op een minder tegenvallende economische ontwikkeling in het eerste kwartaal.

Hij houdt daarom hoop op een positieve bijstelling van het woensdag gepubliceerde cijfer en op economische groei in het tweede kwartaal.

De Britse economie was in het eerste kwartaal even groot als in de eerste 3 maanden van 2011. Voor heel 2012 rekent de Britse regering op een groei met 0,8 procent.