Na het laatste, in mijn ogen succesvolle, bezoek aan Chengdu voor het bakkerij project waarover ik al schreef, was ik er vorige week opnieuw voor verdere afspraken.

Door Nuhi Bunyak

En dat verliep niet zoals ik me had voorgesteld. Het hoort er natuurlijk en ontegenzeggelijk bij in Azië - afspraken maken die vervolgens onder je handen wijzigen.

Nu heb ik met mijn mengeling van Nederlands en Albanees bloed wel altijd moeite gehad met de strakke afsprakencultuur in Nederland maar hier in China wordt het soms ook mij wel wat te gek. Hoe vaak ik al niet bij verrassing ben gebeld door mensen die zeggen "Kom op, we gaan eten, we zitten op je te wachten!" of met afzeggingen op het laatste moment.

Aan de andere kant, ''When in Rome, do as the Romans do.'' Ik kies ervoor mij in China te vestigen en daar hoort aanpassing aan de lokale mores bij. Dus ik doe het er mee.

Beslissingen

Daar waar ik dacht dat we er klaar voor waren om besluiten te nemen hoe het een en ander te organiseren, bleek dat mijn partners terugkwamen op het genomen besluit dat we er samen voor zouden gaan.

De partner die het meest interessant voor mij is vanuit operationeel perspectief – ze heeft al een aantal restaurants en zou zorgen voor zaken als vergunningen, vinden en trainen van personeel en het voeren van de administratie – besloot onder invloed van een van haar aandeelhouders op de rem te trappen.

De andere partner, die voor mijn initiatief met name interessant is vanuit het perspectief van marketing en zijn netwerk in onroerend goed, heeft het te druk met de uitbreiding van zijn eigen business om hier veel tijd in te steken. Beide redenen zijn natuurlijk uitstekend maar voor mij onaardig verrassend.

Anders

Dus gaan we het anders doen. Chengdu moet maar even wachten op goed brood en lekkere cakes.

Gerard, mijn Zwitserse business partner in Jinghong, en ik hebben zojuist een deal gemaakt met twee dames uit Yuxi om daar een tweede Wangtianshu Deli te starten. Dat proces zal mij veel kennis en ervaring bijbrengen over het beginnen van een tweede filiaal en het overbrengen van onze nogal specifieke recepten op nieuw personeel.

En dat zal handig zijn wanneer Chengdu daarna op de rol komt. Want op de rol komt het, met of zonder partners. De markt daar is te groot om aan voorbij te gaan.

Yuxi

Yuxi is op zich een interessant stadje van vergelijkbare omvang als Jinghong – zo'n 300.000 inwoners. Het is puissant rijk omdat Yuxi de thuishaven is van de Hongta groep, één van China's grootste sigarettenfabrieken. Jaarlijks worden daar ruim 93 miljard (!) sigaretten geproduceerd.

Ik ben er vorig jaar al eens geweest en wat erg opvalt wanneer je er op een terras zit is het grote aantal Maserati's, Bentley's en Ferrari's dat er rondrijdt. Er lijkt dus wel ruimte te zijn voor kwalitatief hoogstaande Westerse food products.

Nuhi Bunyak is ondernemer en essayist in het zuiden van China. Zijn bedrijf South China Management Solutions participeert in de horeca en adviseert Chinese en Westerse ondernemingen. Hij is bereikbaar op nuhibunyak@gmail.com