AMSTERDAM – Tablet-computers worden voor het gros van de consument het belangrijkste apparaat om in huis te halen. Laptops zullen minder verkocht worden, maar de verkoop van pc’s zal juist stijgen.

Dat stelt onderzoeksbureau Forrester Research in een rapport.

Naar verwachting zullen er in 2016 375 miljoen tablets verkocht worden en zijn er 760 miljoen tablets in omloop. Vorig jaar werden er 56 miljoen tablets verkocht.

Een derde van de tablets in 2016 zal door bedrijven gekocht worden. Veertig procent van de tabletverkoop vindt plaats in opkomende markten.

Volgens Forrester zal Apple, dat de tabletmarkt met de introductie van de iPad creëerde, in 2016 een marktaandeel van een derde hebben. Nu heeft Apple ongeveer een marktaandeel van 58 procent.

Pc

Tablets zullen daarnaast zorgen voor een dalende verkoop van laptops. Pc’s echter worden meer verkocht. Dat komt volgens Forrester omdat it’ers veel creatief werk moeten verrichten op een apparaat met een groot scherm en met veel rekenkracht. Het onderzoeksbureau verwacht dat er in 2016 twee miljard pc’s in de omloop zijn.