AMSTERDAM - De bankenbelasting wordt mogelijk fors hoger dan de voorgestelde 300 miljoen euro, nu GroenLinks en PvdA samenwerking hebben gezocht met ex-gedoogpartij PVV, schrijft het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

Donderdag stemt de Tweede Kamer over een voorstel van GroenLinks en PvdA om de belasting te verhogen naar 1 miljard euro.

Staatssecretaris Franks Weekers van Financiën gaf vorige week nog aan dat hij dit te ver vond gaan. Maar sinds de val van het kabinet is er opeens een ruime meerderheid voor de forse verhoging van de bankenbelasting, schrijft de krant.

PVV

Alleen als de bankenbelasting controversieel wordt verklaard gaat de verhoging niet door.
Roland van Vliet van de PVV laat weten achter het voorstel te staan. In ruil daarvoor wil hij steun voor zijn idee om kleinere banken te laten meebetalen.

De PVV wil banken met een balans vanaf 10 miljard euro in aanmerking te laten komen voor de taks.

GroenLinks

Bruno Braakhuis van GroenLinks zegt dat geen probleem te vinden. ’’Die verlaging van de drempel zat al in ons oorspronkelijke voorstel’’, laat hij aan het FD weten.

De bankensector is tegen de verhoging van de taks en de verlaging van de drempel. Zij maken zich zorgen over de stabiliteit van het financiële stelsel, de kredietverdeling en het vestigingsklimaat.