Economie Noord-Brabant groeit het hardst

AMSTERDAM - Noord-Brabant is van alle Nederlandse provincies het hardst gegroeid in 2011. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Bijna alle provincies realiseerden economische groei in 2011, tekent het CBS aan. In Noord-Brabant groeide de economie met 2,1 procent, met de industrie als belangrijkste aanjager. Flevoland en Utrecht komen met 2 procent groei op een gedeelde tweede plek.

Daarmee zitten deze provincies ruim boven de nationale economische groei van 1,2 procent.

Groningen, maar ook Friesland en Drente, hadden te kampen met de verminderde vraag naar aardgas. De productie van de delfstoffenwinning was in 2011 fors lager dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Dat was de belangrijkste reden dat de Groningse economie met 3 procent kromp. Exclusief aardgaswinning zou Groningen een groei van 0,8 procent hebben gerealiseerd.

Zeeland noteerde een kleine krimp van 0,1 procent. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een terugval in de vervaardiging van chemische producten, een belangrijke economische activiteit in deze regio. In 2010 zorgde de chemie er juist voor dat Zeeland de hoogste groei van alle provincies kende.

De gegevens zijn afkomstig van CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tip de redactie