'Italië haalt begrotingsdoelen niet'

WASHINGTON - Het overheidstekort van Italië komt dit en volgend jaar hoger uit dan de Italiaanse regering hoopt. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag.

Het tekort van Italië komt dit jaar volgens het IMF uit op 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De regering van premier Mario Monti hanteert een doelstelling van 1,6 procent voor 2012. In 2013 loopt het tekort volgens het IMF terug tot 1,5 procent. In dat jaar mikt Italië nog altijd op een begrotingsevenwicht.

Het Italiaanse tekort voldoet met deze ramingen wel ruimschoots aan de Europese regels. De toch al hoge staatsschuld loopt de komende jaren echter verder op. De schuldenberg groeit volgens het IMF van ruim 120 procent van het bbp in 2010 naar bijna 124 procent in 2013.

Staatsschuld

Italië heeft na Griekenland de hoogste staatsschuld in de eurozone. Premier Monti heeft de afgelopen maanden omvangrijke bezuinigingen aangekondigd om de financiën op orde te krijgen. Voorlopig zetten die een forse rem op de economie.

Het IMF verwacht dat de Italiaanse economie dit jaar met 1,9 procent krimpt en in 2013 nog eens 0,3 procent kleiner wordt.

IMF-directeur Christine Lagarde gaf in een interview met de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore dinsdag aan dat de Italiaanse bezuinigingen, ter waarde van 30 miljard euro, ''voldoende'' zijn. Ook IMF-hoofdeconoom Olivier Banchard zei dat Monti op de juiste weg is.

Gevolgen

Het IMF waarschuwt voor de gevolgen van al te drastische bezuinigingen. Die kunnen een krimpende economie verder in de problemen brengen, waardoor het beoogde vertrouwen van de financiële markten alsnog wordt verspeeld.

Lees meer over:
Tip de redactie