'Startups van investeerders presteren slechter'

AMSTERDAM – Beleggers zijn meestal geen beste ondernemers. Bedrijven die zijn opgericht door investeerders zijn 15 procent minder winstgevend dan ondernemingen die zijn opgericht door niet-beleggers.

Bovendien boeken startups van investeerders 30 procent minder omzet en hebben ze zes procent minder kans de eerste vier jaar te overleven, zo blijkt uit recent onderzoek van onder meer de universiteit van Bergen, in Noorwegen.

De onderzoekers namen de bereidheid om in aandelen te beleggen als graadmeter voor de mate van risicotolerantie van individuen. Mensen die geneigd zijn meer risico’s te nemen brengen het er als ondernemer minder goed vanaf.

Tegelijkertijd is het veel waarschijnlijker dat mensen die beter risico's kunnen verdragen een eigen bedrijf starten. Om precies te zijn hebben beleggers een 30 procent grotere kans om ondernemer te worden dan hun niet investerende medemens.

Schulden

Ook als de onderzoekers persoonlijke schulden gebruiken als alternatieve maatstaf voor een hoge risicotolerantie, wijzen de uitkomsten in dezelfde richting.

Mensen die zich gemakkelijk in de schulden te steken, zijn eveneens eerder geneigd ondernemer te worden en ook zij presteren minder goed in die rol dan mensen die in financieel opzicht voorzichtiger zijn.

“Persoonlijke eigenschappen spelen een grote rol in zowel het bepalen van wie ondernemer wordt als hoe deze ondernemers presteren”, concluderen de economen.

“Onze resultaten suggereren bijvoorbeeld dat het feit dat mensen die beter met risico's kunnen omgaan sneller een eigen bedrijf starten, weleens een reden zou kunnen zijn dat zoveel jonge ondernemingen sneuvelen.”

Lees meer over:
Tip de redactie