Oracle sleept Google voor de rechter

AMSTERDAM - In Californië begint vandaag een rechtszaak van softwarefabrikant Oracle tegen Google. Mogelijk legt Oracle een claim van meer dan een miljard dollar op tafel wegens vermeende schending van het auteursrecht op de Java-code.

Dit meldt de Financial Times maandag.

Als de rechter Oracle gelijk geeft, kan het bedrijf mogelijk proberen Google te verbieden nog langer mobiele apparaten die draaien op het Android besturingssysteem in de VS te verkopen.

Oracle vindt dat Google onterecht gebruik heeft gemaakt van de Java-code, een belangrijk product van Oracle. Google brengt daar tegenin dat het auteursrecht hier niet geldt, omdat Android niet draait op Java-software. Java is alleen gebruikt om Android te ontwikkelen, aldus de advocaten van de internetgigant.

Daarnaast, zo beweert Google, moedigde Sun, de vorige eigenaar van Java, Google juist aan om Java te gebruiken. En dat was juist de periode waarin Android werd ontwikkeld.

Android heeft inmiddels Apple’s i-Phone van de troon gestoten als grootste besturingssysteem ter wereld. De technologie wordt gebruikt in apparaten van bijvoorbeeld Motorola en HTC.

Oracle sloeg vorige maand een schikkingsvoorstel van Google van 2,7 miljoen dollar in deze zaak af.

Lees meer over:
Tip de redactie