AMSTERDAM – De eigenaar van Aanbestedingskalender.nl en drie aanbestedingsbureaus hebben in Brussel een klacht ingediend over TenderNed.nl, de nieuwe aanbestedingswebsite van het ministerie van Economische Zaken. 

Met belastinggeld een concurrent in de markt zetten is niet eerlijk, menen de klagers. “Als je je als overheid al op de markt begeeft, dan moeten ook dezelfde spelregels gelden als voor marktpartijen. Je moet dan niet de kosten leggen bij de belastingbetaler”, zegt Paul van Bruggen, programmamanager aanbesteden bij Stichting CROW, eigenaar van Aanbestedingskalender.nl.

Volgens CROW heeft TenderNed tot nu toe 34 miljoen euro gekost en daar komen de komende tijd nog miljoenen euro’s ontwikkelings- en beheerkosten bij.

CROW diende de klacht in samen met Negometrix, CTM Solution en ProjectNed, adviesbureaus die bedrijven helpen met inschrijvingen op aanbestedingen op Aanbestedingskalender.nl.

Verplicht

TenderNed is in november 2011 online gegaan en komt voort uit de nieuwe Aanbestedingswet. Op termijn zijn alle overheidsdiensten en ‘speciale sectorbedrijven’ (bijvoorbeeld energie- en postbedrijven) verplicht om hun opdrachten op TenderNed te plaatsen. Maar volgens Van Bruggen is dit helemaal niet nodig, omdat Aanbestedingskalender.nl dezelfde diensten levert.

Volgens CROW dekt Aanbestedingskalender nu 95 procent van de markt af. Van Bruggen: “TenderNed is een kopie van wat er al is. De site biedt niets nieuws en kost alleen maar veel belastinggeld.”

Hij stelt verder dat, in tegenstelling tot wat het ministerie beweert, uit niets blijkt dat de Europese Unie dit initiatief van Nederland verlangt. “De Europese Commissie juicht elektronisch aanbesteden toe. Maar dat betekent niet dat de overheid dat dan maar zelf moet gaan ontwikkelen.”

Niet gratis

Volgens Economische Zaken is het straks via TenderNed.nl makkelijker en goedkoper om aanbestedingen te plaatsen en om hierop te reageren. Bij TenderNed.nl is dit gratis, bij Aanbestedingskalender is het plaatsen van een opdracht gratis, maar kost het geld om extra documenten zoals een bouwtekening up te loaden.

Ook extra diensten, zoals een specifieke zoekfunctie die alleen relevante aanbestedingen toont, zijn bij Aanbestedingskalender.nl niet gratis. Maar omdat CROW een stichting is, betekent dit ook dat Aanbestedingskalender geen winstoogmerk heeft, benadrukt Van Bruggen.

Stekker eruit

Van Bruggen hoopt dat de Europese Commissie aan Economische Zaken vraagt de stekker uit TenderNed.nl te trekken. Een kopie van de brief aan de Europese Commissie hebben de vier klagers ook gestuurd aan de Eerste Kamercommissie van Economische Zaken.

Die vergadert komende dinsdag over de Aanbestedingswet en TenderNed.nl. De Tweede Kamer is al akkoord gegaan met het nieuwe aanbestedingsplatform.