
Twee Nederlanders naar Google-universiteit
Dat maakte de Nederlandse ambassadeur van de universiteit donderdag bekend. "Dit zijn toptalenten waar Nederland trots op kan zijn", zegt ‘ambassadeur’ Yuri van Geest.
Met 'Singularity' (singulariteit) wordt gedoeld op het samengaan van verschillende snelgroeiende technologische ontwikkelingen zoals nanotechnologie, hersenonderzoek, DNA-lezen en -schrijven, zichzelf sturende auto’s, 3D-printers en het 'internet of things'.
Van Geest nam zelf al eerder deel aan het tien weken durende, en 30.000 dollar kostende, programma dat - in het geval van de Nederlandse deelnemers - wordt bekostigd door T-Mobile en Freedomlab. In totaal worden jaarlijks uit 5.000 aanmeldingen 80 studenten geselecteerd door de universiteit die onder leiding staat van de bekende futuroloog Ray Kurzweil en Larry Page, oprichter van Google.
Studies
Twee Nederlandse studenten, Maayke Damen (25) en Yori Kamphuis (26), werden geselecteerd aan de hand van hun studieresultaten en het aantal studies dat zij hebben voltooid. Daarnaast zijn ze ondernemend; Kamphuis' startup Qubis wordt bijvoorbeeld genoemd als een van de 50 meest innovatieve studentenstartups wereldwijd.
Het belangrijkste selectiecriterium was echter een idee dat, met behulp van nieuwe technologie, 'de sociale cohesie' in Nederland kan bevorderen. Maayke Damen stortte zich op het thema hergebruik van materialen en bedacht een 'Google voor Materialen'. Hierbij krijgen producten en bedrijven een digitaal paspoort zodat de eigenschappen en waarde van alle productmaterialen kunnen worden geïnventariseerd en gedeeld.
Stemmen
Kamphuis' winnende concept bestaat uit een klein apparaat dat in het oor kan worden geplaatst en dat vervolgens stemmen vertaalt, de 'Integr-ear'. Daarbij wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie, nano- en neurotechnologie.
Singularity University onderscheidt zich volgens Van Geest doordat een aantal belangrijke technologieën worden gecombineerd, waarbij de studenten kunnen terugvallen op een team van 150 experts. Daaronder bevinden zich onder meer de IT-goeroe Tim O'Reilly en Vint Cerf, een van de uitvinders van het internet.
Op zijn kop
"Ook alle grote durfkapitalisten en vertegenwoordigers van bedrijven als Apple en Facebook komen langs om presentaties te geven", vertelt Van Geest, die zijn eigen ervaringen in Silicon Valley omschrijft als "een transformatie". "Je hele leven staat op z'n kop."
"Er lopen bijvoorbeeld mensen rond die onderzoeken hoe je hersencapaciteit kan up- en downloaden. Er wordt nagedacht over het creëren van nieuw leven en er wordt geëxperimenteerd met het uitprinten van ledematen."
De in 2009 uit de grond gestampte universiteit is een 'cross over' van verschillende technologieën. "Wat krijg je als je mobiele technologie combineert met nanotechnologie en biotech? Een mobiele dna-test, bijvoorbeeld."