DEN HAAG - Doordat medewerkers van de Belastingdienst hun werk niet naar behoren kunnen doen, loopt de overheid jaarlijks miljarden aan inkomsten mis. Abvakabo FNV heeft dat donderdag gezegd. 

De vakbond schat dat met relatief geringe investeringen van hooguit enkele honderden miljoenen zeker 1 tot misschien wel 4 miljard euro extra belastinggeld kan worden geïnd.

De bond baseert zich op informatie van leden die bij de Belastingdienst werken. Deze leden zouden de 'misstanden' - uit angst hun baan te verliezen - niet zelf in de openbaarheid durven te brengen.

Bezuinigingen

De fiscus verkeert door bezuinigingen al sinds 1989 in een vrijwel continue reorganisatie, zegt de Abvakabo. De komende jaren staat een besparing van 400 miljoen euro gepland.

Die gaat gepaard met sluiting van kantoren en een inkrimping van het personeel van ruim 29.000 voltijdsbanen eind vorig jaar naar 26.000 in 2016.

Controle

Door het dalend aantal werknemers en de groeiende hoeveelheid werk kunnen controletaken niet goed worden uitgevoerd, aldus Abvakabo. Fraude wordt minder makkelijk ontdekt.

De kans dat een bedrijf wordt gecontroleerd, ligt volgens de bond inmiddels op eens in de 43 jaar. Voor de burger is dat hoogstens eens in de 100 jaar.

Dit leidt tot misbruik, zoals kinderloze stellen die giften aan hun 'kinderen' aftrekken of huurders die hypotheekrente als aftrekpost opvoeren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op initiatief van CDA'er Pieter Omtzigt opheldering gevraagd bij staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

Zo is Omtzigt ook geschrokken dat de fiscus schulden tot 1500 euro van particulieren en tot 5000 euro van bedrijven volgens de bond niet meer int.

Vertrouwen

Weekers herkent zich niet in het beeld dat de Abvakabo schetst, maar stelt ook: ''Ik sta uiteraard altijd open voor verbeteringen van de dienst en neem ieder signaal serieus''.

Volgens hem gaat de FNV-bond ervan uit dat je geen enkele burger en geen enkel bedrijf kunt vertrouwen. ''De praktijk is gelukkig anders.''

De fiscus wil het belastingplichtigen zo makkelijk mogelijk maken waar het kan. Als het vertrouwen wordt geschonden, scherpt de Belastingdienst het toezicht aan, benadrukt Weekers.