Beperkte groei pc-markt in eerste kwartaal

AMSTERDAM – De wereldwijde pc-markt is in het eerste kwartaal van 2012 licht gegroeid. De stijging is vooral te danken aan de aanhoudende groei in Europa en Azië, maar hiermee is de markt nog niet hersteld van de enorme daling in 2011.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner.

In de eerste drie maanden van 2012 werden bijna 89 miljoen pc's verscheept, een stijging van 1,9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Een andere marktonderzoeker, IDC, bevestigt de groei van de pc-markt, hoewel beide onderzoekbureaus eerder een daling hadden voorspeld.

De gegevens zijn afkomstig van Gartner. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Overstap

Terwijl het aantal verscheepte pc's in Amerika het eerste kwartaal daalde, was er in Azië sprake van een gestage groei. Ook in Europa was sprake van groei, zelfs meer dan verwacht. Dit had vooral te maken met de overstap van de zakelijke sector naar Windows 7-systemen. Gartner verwacht dat Europa samen met het Midden-Oosten en Afrika in 2012 verantwoordelijk zullen zijn voor 40 procent van alle verschepingen.

De groei betekent nog geen herstel van de pc-markt, omdat in 2011 een flinke daling werd gemeten. Door een relatief stabiel eerste kwartaal dit jaar hebben verkopers echter de schade weten te beperken en is er de mogelijkheid om verder te groeien volgens het marktonderzoek.

Wisselingen

Onderling wisselen de pc-fabrikanten net als vorig jaar flink van positie. De opmars van Lenovo en Asus zet door, HP lijkt zich iets te herstellen en Acer en Dell moeten genoegen nemen een daling van het aantal verscheepte computers.

HP blijft de markt leiden met een aandeel van 17,2 procent. Een jaar geleden was dit 16,9 procent en qua absolute aantallen zag de fabrikant een groei van 3,5 procent. In de laatste drie maanden van 2011, een belangrijk kwartaal vanwege de feestdagen, daalde HP nog behoorlijk.

De gegevens zijn afkomstig van Gartner. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ook Asus groeit. In het eerste kwartaal van 2012 zelfs met 21,3 procent wat betreft het aantal verscheepte pc’s. Acer en Dell blijven Asus nog wel voor, maar dalen wederom met respectievelijk 9,2 en 1,6 procent.

Stimulans

Het tekort aan harde schijven door overstromingen in Thailand in 2011 heeft nog een licht effect gehad op de verscheping van pc's. Door de beperkte verkoop van desktop computers kon het tekort aan harde schijven echter goed worden opgevangen. De prijs van de schijven zal naar verwachting nog tot het einde van het jaar hoog blijven, maar dit trekt langzaam bij. Uiteindelijk zal een lagere prijs de verkoop van pc's stimuleren, verwacht Gartner.

Ook door de lancering van Windows 8 en ultrabooks verwacht het onderzoeksbureau voor heel 2012 een groei van 4,4 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie