UTRECHT - Sinds de start van het project Spitsvrij in de driehoek Utrecht - Amersfoort - Hilversum rijden er tijdens spitsuren ongeveer 3000 auto's minder op de weg in dat gebied. Deelnemers aan het project mijden vooral de spitstijden op dinsdag en woensdag.

Dat heeft verantwoordelijk gedeputeerde Remco van Lunteren van de provincie Utrecht laten weten.

Het project draait nu 6 maanden in de regio Utrecht is volgens hem een succes. Deelnemers krijgen een beloning als ze de ochtend- of de avondspits mijden. In 4 weken tijd zijn de deelnemers 1,5 miljoen minder kilometers tijdens spitsuren gaan rijden, aldus de provincie.

In de regio rijden dagelijks zo'n 60.000 mensen tijdens de spitsuren heen en weer. Aan het project konden 5400 automobilisten meedoen.

Wachtlijst

Er is een wachtlijst voor deelname. Gemiddeld 'verdienen' de spitsmijders zo'n 30 euro per maand aan het rijden op andere tijden, heeft de provincie uitgerekend.

De provincie laat nog uitrekenen wat het sociaal-economische effect van het project is.

Vastgesteld is dat enkele auto's minder op drukke wegen tijdens de spits al zorgen voor het oplossen van een file. Op sommige plekken staat het verkeer nooit meer stil, aldus de provincie. Spitsvrij loopt nog tot eind van dit jaar.