PARIJS - De onrust op de financiële markten over Spanje geeft een verkeerd beeld van de inspanningen die dat land doet om zijn economie op orde te krijgen. Dat zei bestuurslid Benoit Coeuré van de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag.

''De ontwikkelingen op de markt zijn geen weerspiegeling van de fundamentele ontwikkelingen in Spanje'', zei Coeuré op een conferentie in Parijs. ''Er is geen reden waarom de situatie rond Spanje niet zou normaliseren.''

De afgelopen week is de rente op Spaanse obligaties weer sterk gestegen, door toenemende zorgen over de mogelijkheden van Spanje om zijn financiën op orde te krijgen. ''Dit geeft aan dat de normalisering die we in grote delen van de markt zien kwetsbaar blijft'', aldus Coeuré.

Steunaankopen

De Franse ECB-bestuurder ging ook in op de steunaankopen waarmee de centrale bank sinds mei 2010 probeert de obligatiemarkten te kalmeren. Dat programma ligt al enkele weken stil, mede omdat de ECB vindt dat overheden nu orde op zaken moeten stellen. ''We hebben een instrument voor interventie'', aldus Coeuré. ''Het is recent niet gebruikt, maar bestaat nog steeds.''

In de markt werden de woorden van de centrale bankier opgevat als een mogelijke hint op nieuwe aankopen als de rente op Spaanse obligaties verder oploopt. In de loop van de ochtend zakte het rendement op Spaanse leningen naar het niveau van voor het lange paasweekeinde, nadat eerder de grens van 6 procent voor het eerst sinds november werd doorbroken.

Europese Commissie

Spanje zal geen beroep doen op het Europese financiële vangnet om zijn banken van vers geld te voorzien. De Europese Commissie houdt ondanks de onzekerheid op de financiële markten vast aan dit standpunt. Dat zei een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de Europese Unie woensdag.

De zegsman zei de plannen van de Spaanse regering om het begrotingstekort terug te dringen te verwelkomen. De commissie wil echter nog geen oordeel vellen of de maatregelen afdoende zijn, omdat er nog gewacht wordt op de uitleg van de plannen. ''We hebben nog niet alle plannen op alle overheidsniveau's ontvangen.''

De Europese Commissie verlangt van Spanje, net als van de andere landen van de EU, dat het voor het einde van de maand saneringsplannen indient.