We ruimen de scherven van het gebroken glas van de toiletdeur op en sluiten het restaurant. De dronken en zeer lawaaiige Chinees die het glas met zijn vuist insloeg, voeren we bloedend af naar het nabij gelegen ziekenhuis.

Door Nuhi Bunyak

Incidenten door dronkenschap horen er hier, net als overal ter wereld, bij wanneer je in de horeca werkt. Chinezen kunnen zeer dronken worden en doen dat aan de lopende band. En worden dan soms wat lastig hanteerbaar.

Ik bewonder hoe vrienden van dronkaards, omstanders en uitbaters van restaurants, bars en KTV's – Chinese karaoke – er mee omgaan. Geen agressie van hun kant, geen gezeur over de onbetaalde rekening, gewoon effectief afhandelen en zorgen dat de dronkaard heelhuids thuis komt.

Althans niet verder gewond raakt, in ons geval. Ter bescherming van de dronkaard worden er nogal eens autosleutels afgenomen.

Gebalde vuisten

In ons geval is het Tian Tian, mijn vriendin, die rustig de afhandeling doet. Ik sta met gebalde vuisten en dreigende blik klaar maar zij weet inmiddels hoe ze mij tot bedaren moet brengen wanneer er incidenten zijn.

Blij toe, het laatste waar ik op zit te wachten is een handgemeen met een dronken gast. Langzamerhand leer ik zo de regels van mijn gastland. In normale situaties gaat het me inmiddels heel aardig af, in crisissituaties zoals deze kan ik nog wel wat leermomenten gebruiken.

De houding van omstanders en belanghebbenden bij dergelijke gebeurtenissen kan ook omdat de meeste dronkaards de volgende dag beschroomd terugkomen om de rekening te betalen en op bescheiden toon navraag te doen over eventuele schade die ze hebben veroorzaakt. Schade die vervolgens ruimhartig wordt betaald.

Excuses

Zo ook onze klant. Veel excuses, buigingen, verklaringen dat zijn vriendin het de dag ervoor had uitgemaakt en hij zich moest afreageren.

Mij rest dan maar een ding: het incident wegwuiven, hem bedanken dat hij de schade betaalt en hem vertellen dat hij nog steeds een zeer welkome gast is. Wat waar is.

Geen agressieve portiers, geen inmenging van de politie, geen rechtszaken. Geen gezichtsverlies voor iedereen waar slechts ambtenaren en advocaten wel bij varen. Dergelijke zaken worden onderling afgehandeld hier. “Waarom zou je de overheid erbij halen? Dat levert toch alleen maar verliezers op?” Hoe waar.

Nuhi Bunyak is ondernemer en essayist in het zuiden van China. Zijn bedrijf South China Management Solutions participeert in de horeca en adviseert Chinese en Westerse ondernemingen. Hij is bereikbaar op nuhibunyak@gmail.com