AMSTERDAM - De manier waarop de Amerikaanse onlinewinkel Amazon.com in diverse landen omzetbelasting betaalt heeft de interesse gewekt van belastingdiensten in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Luxemburg.

De diensten zijn een onderzoek gestart, zo blijkt uit een jaarverslag dat Amazon eerder dit jaar aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft verstrekt. De zaak is tekenend voor de dilemma's die ontstaan bij het belasten van internetbedrijven die in meerdere landen tegelijk actief zijn.

De bewuste passage in het 78 pagina's tellende rapport leidde pas deze week tot ophef, met name in Groot-Brittannië, waar Amazon de afgelopen drie jaar een omzet genereerde van 7,6 miljard Britse pond (9,2 miljard euro).

De Britse fiscus int geen 'penny' van deze omzet, aangezien het Europese verkoopkantoor van de Amerikaanse winkel sinds 2006 in Luxemburg ('Amazon Eu S.a.r.l.') is gevestigd.

Dit Luxemburgse kantoor met 134 medewerkers was - volgens de meest recente gegevens - in 2010 goed voor een omzet van 7,5 miljard euro. Door deze Luxemburgse constructie hoeft het concern over zijn Europese inkomsten maar 3 procent omzetbelasting te betalen.

De Britse activiteiten (2.265 medewerkers) staan, met een omzet van 147 miljoen Britse pond, te boek als afhandelcentra van bestellingen. De Britse fiscus int daardoor dus geen belasting over door Britten aangeschafte waar.

VS

Ook in de VS leidde het 'grenzeloze' karakter van Amazon tot belastingperikelen bij staten die omzetbelasting van hun onderdanen vrezen mis te lopen. Het bedrijf betaalt nu alleen omzetbelasting in de vijf staten waar het gehuisvest is (Kansas, Kentucky, New York, North Dakota en Washington).

De staat Colorado probeerde vorig jaar hierom zijn eigen omzetbelasting te heffen bij Amazon, maar werd vorige week teruggefloten door de rechter. Ook staten als Florida en Connecticut sturen aan op het heffen van omzetbelasting op internetaankopen bij bedrijven als Amazon.

Californië, dat te kampen heeft met hoge staatsschulden, slaagde er wel in om een 'Amazon tax' in te voeren, die ingaat in september van dit jaar. Amazon probeerde de staat tevergeefs over te halen om af te zien van de extra belasting door te beloven om zes nieuwe distributiecentra te bouwen, samen goed voor 7.000 Californische banen.

Nederland

Amazon levert zijn ebooks, dvd's en andere producten ook in Nederland, maar een Nederlandse webshop laat, ondanks eerdere geruchten, nog op zich wachten.

Vanaf 2015 zal de Luxemburgse constructie Amazon bij de verkoop van ebooks geen voordeel meer opleveren, aangezien er dan omzetbelasting moet worden betaald over 'elektronische diensten' in het land waar een product wordt geleverd.