WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (exclusief de landbouwsector) is in maart met 120.000 banen gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Die groei viel tegen. Economen rekenden in doorsnee op een toename met 203.000 banen. In februari groeide de werkgelegenheid in de VS nog met 240.000 arbeidsplaatsen. Dat cijfer werd naar boven herzien van een eerder gemelde 227.000.

Voorafgaand aan maart groeide de werkgelegenheid 3 maanden lang met meer dan 200.000 banen. Een bovengemiddeld warme winter zou aan deze sterke groei hebben bijgedragen.

Tegenvallende groei

De tegenvallende groei in maart komt doordat er in het Amerikaanse bedrijfsleven veel minder banen bij kwamen dan verwacht. Economen rekenden daar op een toename met 218.000 banen, terwijl er in werkelijkheid maar 121.000 arbeidsplaatsen bij kwamen.

Desondanks daalde de werkloosheid in de VS in maart wel licht tot 8,2 procent, het laagste niveau in 3 jaar. Voor dit cijfer stonden de ramingen van economen op 8,3 procent.

Daling

Volgens marktvorsers is de daling van het werkloosheidspercentage vooral het gevolg van een lichte krimp van de beroepsbevolking. Steeds meer potentiële arbeidskrachten blijven bij de arbeidsmarkt weg omdat ze de hoop op een baan hebben opgegeven.

Voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank sprak in de afgelopen weken al enige keren zijn zorgen uit over de matige situatie op de arbeidsmarkt in de VS.

Langzaam herstel

Het langzame herstel van de werkgelegenheid zou ook slecht kunnen uitpakken voor de kansen van president Barack Obama om te worden herkozen.

Volgens het Witte Huis geven de banencijfers aan dat de Amerikaanse economie langzaam opkrabbelt, maar nog een lange weg heeft te gaan.

ING-econoom James Knightley noemde de cijfers ''teleurstellend''. Hij wees er echter op dat andere indicatoren voor de arbeidsmarkt afgelopen week minder tegenvielen. Hij houdt daarom hoop op een betere ontwikkeling van de werkgelegenheid in april.