AMSTERDAM - De financiële positie van woningcorporatie Portaal uit Veenendaal is te zwak om deel uit te maken van het reddingsteam van de in nood verkerende branchegenoot Vestia.

Dat vindt de toezichthouder op de corporatiesector Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Het CFV heeft Portaal daarom aangeraden uit het reddingsteam te stappen. Dat bevestigen vrijdag Vestia en Portaal in het Financieele Dagblad.

Financieel directeur Dirk Jan van der Zeep van Portaal ziet de suggestie van het CFV vooralsnog alleen als goedbedoeld advies. Zeep benadrukt in de krant dat er vanuit het CFV en Vestia nog geen officiële verzoeken zijn gekomen en dus ziet hij ook nog geen aanleiding om zich uit het team terug te trekken.

Portaal was één van de acht corporaties die afgelopen maand slecht uit de bus kwamen bij een ‘stresstest’ van het CFV. Uit die test bleek dat de bleek dat deze acht wegens hun derivatenposities eind 2011 in de problemen zouden zijn geraakt als de rente toen met 1 procent was gedaald. Portaal zou bij een 1 procent lagere rente vanwege een bijstortingsverplichting een tekort van 46 miljoen euro hebben.

Het reddingsteam rond Vestia bestaat uit vijf corporaties en heeft ruim twee maanden geleden de intentie uitgesproken om – indien Vestia dat wil – garanties af te geven. Het team vormt daarmee een eerste beschermingswal voor het geval Vestia door haar miljardentekort in haar derivatenportefeuille zou gaan wankelen, en voor het geval daardoor de sector als geheel voor dit tekort zou moeten bloeden.

Vestia kwam in de problemen omdat het voor miljarden euro’s aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten.