AMSTERDAM –Scheepswerf Grave heeft collectief ontslag aangevraagd voor alle 60 medewerkers. De werf heeft last van een teruglopende vraag naar nieuwbouw en reparatie van schepen.

Dat melden diverse media waaronder Omroep Brabant vrijdag.

De werf kan een opdracht ter waarde van 40 miljoen euro krijgen voor de bouw van twee passagiersschepen van 135 meter lang. Die order zou volgens directeur Robert van Kessel voldoende werk opleveren tot begin 2014.

De huidige gemeentelijke vergunning staat slechts de bouw van schepen tot maximaal 110 meter toe. De scheepswerf stelt dat de provincie en een meerderheid in de gemeenteraad wel toestemming willen geven voor een revisievergunning, aldus de Brabantse omroep.

Zonder medewerking van het college van burgemeester en wethouders kan het bedrijf de order niet aannemen.

Demonstreren

Zonder de miljoenenopdracht kan het bedrijf de salarissen van de 60 medewerkers ‘binnen enkele weken’ niet meer betalen.

Als het bedrijf failliet zou gaan, staat de werkgelegenheid van tussen de 150 en 200 mensen op het spel, onderaannemers en toeleveranciers meegerekend, zegt een manager van het bedrijf in het Financieele Dagblad.

In een reactie zegt de gemeente Grave aan haar standpunt vast te houden. Wel wil het college komende week met de scheepswerf in gesprek gaan om te zoeken naar een oplossing. Dinsdagavond gaan de werknemers voor het gemeentehuis van Grave demonstreren.