KIEV - Oekraïne is bereid 790 miljoen euro te investeren in de trans-Kaspische gaspijpleiding als er een extra afsplitsing wordt aangelegd naar de Zwarte Zee. 

Dat meldde vrijdag het kantoor van de Oekraïense premier Mykola Azarov. Met de aanleg van de gaspijpleiding zou de bouw van de Nabucco-pijplijn, waarmee Europa zich minder afhankelijk wil maken van gas uit Rusland, dichterbij kunnen komen.

De trans-Kaspische leiding moet gaan lopen vanuit Turkmenistan, door de Kaspische Zee, via Azerbeidzjan en Georgië naar Turkije.

Oekraïne zegt nu mee te willen betalen aan de leiding als er vanuit Georgië ook een afsplitsing komt naar een haven aan de Zwarte Zee, van waaruit vloeibaar gas per tanker naar Oekraïne kan worden gebracht.

Rusland en Iran verzetten zich tegen de aanleg van de pijpleiding. Die zou niet mogen worden gebouwd omdat er onduidelijkheid zou zijn over de territoriale aanspraken in de Kaspische Zee. Maar volgens Azerbeidzjan kunnen die bezwaren worden omzeild.

Nabucco-pijplijn

Als eenmaal de trans-Kaspische leiding is aangelegd, zou vanuit Turkije verder de Nabucco-pijplijn kunnen worden gebouwd. Die zou naar onder meer Oostenrijk moeten lopen via Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Op deze manier wordt Rusland bij de levering van gas uit landen zoals Turkmenistan en Kazachstan omzeild.

De aanleg van Nabucco-pijplijn, waarop verscheidene Europese landen en energiemaatschappijen al jaren broeden, heeft de afgelopen tijd vertraging opgelopen. Gepland wordt nu om volgend jaar met de bouw te beginnen.

Alternatief

Moskou is tegen de aanleg van Nabucco en de trans-Kaspische leiding en stelt zelf de zogenoemde South Stream-leiding als alternatief voor. Die zou eveneens vanuit het zuiden van Rusland onder de Zwarte Zee naar Bulgarije moeten lopen en van daaruit naar Zuidoost- en Centraal-Europa.

Oekraïne heeft aan Rusland eerder voorgesteld om de leiding via het vasteland van Oekraïne aan te leggen, waardoor de kosten vele malen lager zouden uitkomen.