LJUBLJANA - Slovenië wil de overheidsuitgaven dit jaar met 400 miljoen euro terugschroeven tot 9 miljard euro.

Dat heeft minister van Financiën Janez Sustersic donderdag gezegd tijdens een gesprek met werkgevers en vakbonden.

Het tekort van de centrale overheid zou daarmee volgens de bewindsman uit moeten komen op 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is precies de norm die de eurolanden, waar Slovenië er een van is, in het stabiliteitspact zijn overeengekomen.

Tekort

Het totale overheidstekort, inclusief dat van bijvoorbeeld lokale overheden en pensioenfondsen, komt evenwel uit op 3,5 procent. Dat is wel een flinke verbetering ten opzichte van 2011, toen het totale begrotingstekort 6,4 procent bedroeg. Het parlement stemt binnenkort over de nieuwe begroting voor 2012.

De centrumrechtse regering van premier Janez Jansa toont daarmee meer dadendrang dan de vorige, die in september vorig jaar ten val kwam. Het kabinet van de sociaaldemocraat Borut Pahor wilde de uitgaven dit jaar juist laten oplopen tot 10,1 miljard euro.

Problemen

De politieke crisis in Slovenië zorgde, in combinatie met de al bestaande problemen in buurland Italië, vorig jaar voor ongerustheid bij investeerders. De rente op Sloveense staatsleningen liep kortstondig hoog op, hoewel het land erop hamerde dat het geen betalingsproblemen heeft.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier