AMSTERDAM - Obligaties die zijn uitgegeven door staatsbedrijven worden ook onderdeel van de Griekse schuldenherstructurering. Dat maakte het Griekse ministerie van financiën donderdag bekend.

Dit betekent dat ABN Amro een fors verlies zal lijden op zijn portefeuille leningen aan Griekse overheidsbedrijven.

De bank heeft in totaal 1,3 miljard euro aan leningen uitstaan bij vervoersbedrijven, waaronder de Griekse spoorwegen. Bij de presentatie van de jaarcijfers vorige maand liet de bank weten voor de zekerheid een voorziening van 880 miljoen euro te hebben getroffen op deze leningen.

ABN Amro wist toen echter nog niet of het geacht werd aan de vrijwillige schuldendeal mee te doen. Destijds zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm daarover nog niets van de Griekse overheid gehoord te hebben.

Nu laten de Grieken dus weten dat ABN Amro in principe ook geacht wordt deel te nemen aan de herstructurering. Een woordvoerder van ABN Amro laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van de Griekse mededeling.

In beraad

"We beraden ons nu en laten op 18 april tijdens een bijeenkomst met alle betrokken partijen weten wat ons besluit is." De woordvoerder wilde niet zeggen of ABN Amro inmiddels contact met de Griekse overheid heeft gehad over deelname aan de schuldenherstructurering.

De betreffende overheidsgegarandeerde obligaties hebben een totale waarde van tien miljard euro. Ook onder buitenlands recht uitgegeven schuldpapier valt onder deze tweede fase van de schuldenherstructurering.

Herstructurering

In maart vond al een grootschalige herstructurering van schulden plaats, waarbij obligatiehouders uit de private sector voor 53,5 procent aan Griekse schulden afschreven, waardoor de schuldenlast van het noodlijdende land met 206 miljard euro wordt verlaagd.

Tot nu toe zou 97 procent van de obligatiehouders, goed voor een bedrag van 199 miljard euro, deel hebben genomen aan de obligatieruil. De deadline om deel te nemen aan de schuldenherstructurering is verlengd naar 20 april, aldus het ministerie.

De nieuwe obligaties die obligatiehouders terugkrijgen, kennen langere looptijden en een couponrente die gedurende de looptijd langzaam oploopt.