AMSTERDAM – Ryanair zet in op lichtere vliegtuigen om de brandstofkosten te drukken. Om gewicht kwijt te raken, moeten niet alleen de tijdschriften en de ijsblokjes eraan geloven, maar ook de stewardessen.

Dat meldt The Telegraph. Luchtvaartmaatschappijen worden steeds inventiever om de alsmaar stijgende brandstofprijzen het hoofd te bieden.

“De aanpassingen zullen tot een belangrijke vermindering van het gewicht leiden”, aldus een woordvoerder van Ryanair. “We hebben ook even overwogen de armleuningen te verwijderen, maar hebben besloten dat toch maar niet te doen.”

Kalender

Het verschijnen in de jaarlijkse Ryanair-kalender wordt ingezet om het personeel aan te moedigen op hun gewicht te letten.

Het magazine van de Britse prijsvechter wordt in het vervolg op A5-formaat uitgebracht, in plaats van op A4-formaat. Bovendien wordt het blad in het vervolg ook gebruikt om het menu in te publiceren, zodat het bedrijf niet alleen bespaart op de brandstofkosten maar ook op de printkosten.

Andere vliegmaatschappijen hebben bijvoorbeeld hun toevlucht genomen tot het verwijderen van afvalbakken en tijdschriftrekken en het vervangen van glas door plastic.

Ryanair weet regelmatig de media te halen met opmerkelijke aankondigingen. Zo liet het bedrijf eerder weten staanplaatsen te overwegen, het aantal toiletten te willen terugbrengen en een vetbelasting te willen invoeren.