AMSTERDAM - De Amerikaanse mobiele tekstberichtdienst WhatsApp ontkent dat het een bedreiging vormt voor de telecombedrijven die nog geld verdienen aan SMS.

Dat zegt mede-oprichter Brian Acton in een interview met Reuters.

“We helpen de telecom bedrijven juist met de overstap naar betere data-abonnementen”, licht Acton toe. “Dat zal de telecom bedrijven uiteindelijk veel meer opleveren dan wanneer ze vast blijven klemmen aan ouderwetse berichtdiensten als SMS.”

WhatsApp is wereldwijd de meest populaire applicatie om berichten, foto’s en video’s te delen. In de tweede helft van 2011 was de dienst verantwoordelijk voor 18 procent van het mobiele tekstverkeer. Volgens een rapport van analistenbureau Ovum verloren telecomaanbieders in 2011 ruim 13,9 miljard dollar aan inkomsten van SMS.

“Omdat we voor bijna elk platform beschikbaar zijn en ons richten op alle gebruikers, dwingen we telecombedrijven zich aan te passen,” vertelt Acton. Dat is vooral het geval in Zuid-Oost Azië waar mensen nog veel gebruik maken van SMS, maar volgens WhatsApp prijsgevoelig zijn en dus sneller overstappen naar een goedkoper alternatief.