AMSTERDAM – Door de verhoging van de griffierechten per 1 juli 2011 nemen steeds minder schuldeisers in het mkb het risico om te gaan procederen, zo meldt incassobureau Flanderijn donderdag bij de bekendmaking van zijn jaarcijfers.

Griffierechten zijn de kosten die aan de rechtbank betaald moeten worden om een zaak aan te spannen.

Als er niet voldaan wordt aan het vonnis, komt de rekening voor de proceskosten bij de schuldeiser te liggen. “Kleinere ondernemers bedenken zich wel twee keer om te procederen”, aldus directievoorzitter Tom van Eck.

Het gevolg is dat de ondernemers in kwestie de vorderingen afboeken. “Hierdoor komt de rekening uiteindelijk te liggen bij de mensen die wel keurig op tijd betalen", aldus de organisatie.

Nieuwe verhoging

Per 1 juli 2012 wilde het kabinet opnieuw een forse verhoging van de griffierechten doorvoeren, maar die plannen lijken te worden gedwarsboomd.

De SGP-fractie in de Eerste Kamer heeft deze week laten weten tegen te zijn en zonder steun van de SGP-fractie zal er naar verwachting geen meerderheid in de Eerste Kamer zijn.

Omzet

Flanderijn zag zijn omzet in 2011 met 4,9 procent stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar tot ruim 38,5 miljoen euro. Het aantal medewerkers groeide met drie procent.

De organisatie opende twee nieuwe vestigingen in Nederland, nam VNR-NGC in Buitenpost over en opende een nieuw incassobureau in Antwerpen.