AMSTERDAM - Private equitybedrijven hebben in 2011 steeds minder kapitaal gestoken in fusies en overnames. Dat blijkt woensdag uit een inventarisatie van accountant Ernst&Young.

Over heel 2011 bedroeg de totale waarde van fusies en overnames en beursgangen van door private equity gefinancierde bedrijven 2190 miljard dollar (1662 miljard euro), 24,7 miljard euro minder dan in 2010.

"De tweede helft van 2011 werd gekenmerkt door groeiende zorgen over de economie toen de schuldencrisis verergerde in Europa, de VS werden afgewaardeerd door S&P en het groeitempo in Azië tegen het einde van het jaar vertraagde", aldus E&Y.

Blackstone

De grootste private equitydeal was vorig jaar de overname ter waarde van 9 miljard dollar door het Amerikaanse private equitybedrijf Blackstone van 600 Australische winkelcentra, in handen van het vastgoedfonds Centro. Een andere grote overname was die van beveiligingsfirma Securitas door Hellman & Friedman en Bain Capital Partners; een deal met een waarde van 3,4 miljard dollar.

In totaal verzilverden private equityfondsen in 2011 voor 258 miljard dollar aan investeringen. De 119 beursgangen van door private equity gefinancierde bedrijven leverden deze fondsen in totaal 39 miljard dollar op. De grootste beursgang was die van de Amerikaanse ziekenhuisketen HCA, met een opbrengst van 4,3 miljard dollar.

Investeerders staken vorig jaar 230 miljard dollar van hun kapitaal in private equityfondsen. Dat staat tegenover 625 miljard dollar op het hoogtepunt van de markt in 2008.

China

De private equityactiviteiten in China blijven volgens E&Y toenemen, "dankzij een groeiende stroom binnenlands PE-kapitaal en de beschikbaarheid van exit-alternatieven".

Acht van de tien grootste deals in China in het vierde kwartaal van 2011 werden gedaan door Chinese private equityfirma's, merkt E&Y op. China trok wel minder kapitaal aan: 28 miljard dollar tegenover ruim 32 miljard dollar een jaar eerder.