AMSTERDAM – De verslechterende economische situatie bij kleinere ondernemers is een halt toegeroepen. Het aantal kleine ondernemers dat in het eerste kwartaal van 2012 een beroep deed op de bijstand bleef gelijk.

Dit meldt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). “Wellicht is voor grote delen van het MKB het dieptepunt bereikt en gaat het vanaf nu beter”, verklaart Han Dieperink algemeen directeur bij het IMK.

Alleen in de bouw verdubbelde het aantal ondernemers dat een uitkering aanvroeg, maar dit kan te maken met de winter. In sommige takken van de bouw stoppen de werkzaamheden dan.

Schril contrast

De resultaten uit de eerste 3 maanden van dit jaar staan in schril contrast met het voorgaande kwartaal. In het laatste kwartaal van 2011 steeg het aantal kleine ondernemers dat een beroep moest doen op een uitkering enorm.

Het IMK heeft een graadmeter ontwikkeld op basis van het aantal bijstandaanvragen van kleine ondernemers. In januari 2008 werd deze op 100 gesteld. De index bereikte de hoogste stand in maart 2010 op 234. Inmiddels noteert de index een niveau van 148.