AMSTERDAM - Ondernemers op de Amsterdamse Wallen maken nauwelijks gebruik van een gemeentelijke subsidie om hun zaak een andere invulling te geven.

Het stadsdeel Centrum stelde een jaar geleden 3,75 miljoen euro beschikbaar voor exploitanten die hun bordeel of souvenirwinkel wilden omtoveren tot een 'gewone' winkel of café. Hier is tot nu vrijwel geen gebruik van gemaakt.

Dat staat in een aantal rapportages over de transformatie van de hoerenbuurt en de rest van de historische binnenstad.

De gemeente probeert daar alweer enkele jaren het aantal prostitutieramen, coffeeshops, gokhallen en andere ongewenste bedrijven terug te dringen. Die zijn namelijk gevoelig voor criminaliteit. Zo zou er bijvoorbeeld vaak crimineel geld worden witgewassen.

Ongewenste bedrijven

Mede doordat zittende ondernemers niet echt zin hebben hun zaak over een andere boeg te gooien, is het aantal ongewenste bedrijven buiten de coffeeshops en raambordelen vorig jaar licht toegenomen.

Vermoedelijk zal de gemeente in totaal niet meer dan 1 miljoen euro uit het subsidiepotje van 3,75 miljoen uitkeren. Het plan is dan ook om het resterende geld op een andere manier uit te geven om de Wallen te transformeren.

De subsidie voor ondernemers is slechts een onderdeel van de Wallenaanpak. Andere onderdelen zijn bijvoorbeeld het opkopen van prostitutiepanden door woningcorporaties. In zijn geheel verloopt het project volgens de gemeente wel voorspoedig en ligt het goed op schema.