TOKIO - Het aantal Japanse bedrijven dat in het buitenland fuseerde met lokale bedrijven of overnames deed is het afgelopen jaar verdubbeld, meldt het Japanse financieel dagblad de Nikkei woensdag in zijn ochtendeditie.

In het fiscale jaar 2011-2012, dat voor Japan op 31 maart eindigde, kochten Japanse bedrijven voor 7,3 biljoen yen (67 miljard euro) aan buitenlandse firma's of gingen ze daarmee samen. Dit was mogelijk door de sterke yen en ruime kasreserves.

Ook het aantal investeringsdeals schoot omhoog met 23procent naar een totaal van 474, volgens adviesbureau Recof.

Vooral farmaceutische concerns en bierbrouwers zochten deals in het buitenland. Zo nam Takeda Pharmaceutical de grote Zwitsere farmaceut Nycomed over, terwijl bierbrouwer Kirin Holdings de op twee na grootste brouwer van Brazilie kocht.

"Japanse bedrijven proberen zich meer in het buitenland te vestigen omdat de binnenlandse markt krimpt", verklaart econoom Junichi Makino van SMBC Nikko Securities Inc.

Terwijl Japanse bedrijven hun heil zochten in het buitenland, liep het aantal fusies en acquisities door buitenlandse bedrijven in Japan op jaarbasis met 16procent terug, terwijl het aantal investeringsdeals met 10 procent afnam, volgens data van Thomson Reuters.