AMSTERDAM – Minster Verhagen van Economische Zaken heeft de frequentievergunningen van KPN, Vodafone en T-Mobile met 21 maanden verlengd, zodat zij tijdig hun netwerk kunnen aanpassen.

Dit meldt het Financieele Dagblad woensdag.

Verhagen nam het besluit vanwege de veiling van frequenties voor mobiel bellen en mobiel internet in oktober dit jaar. De nieuwe veiling is een belangrijke omdat meer dan de helft van de vergunningen voor mobiel bellen en internetten verdeeld gaat worden.

De telecomproviders zouden zonder verlenging geen tijd hebben om hun netwerk aan te passen, waardoor consumenten niet zouden kunnen bellen of internetten. Door de verlenging van de vergunningen merken klanten van de mobiele aanbieders weinig tot niets van een eventuele migratie naar een nieuwe frequentie.

Veiling

Door de frequentieveiling kunnen nieuwe mobiele aanbieders meteen gebruikmaken van de nieuwe ruimte die beschikbaar wordt gesteld. Op de bestaande frequenties kunnen zij in de eerste helft van 2013 beginnen. Als nieuwkomers worden Tele2, UPC en Ziggo genoemd.

Volgens Verhagen profiteren consumenten van de komst van deze concurrenten. Een deel van de Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over een gebrek aan concurrentie op de markt voor mobiel bellen, sms'en mobiel internet.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is vorig jaar begonnen met een onderzoek naar ongeoorloofde prijsafspraken door de grote telecombedrijven KPN, Vodafone en T-Mobile. Dit onderzoek loopt nog. De invallen door de concurrentiewaakhond volgden op informatie van twee klokkenluiders uit de telecomsector.