AMSTERDAM - Een 11-jarige jongen uit Breedenbroek heeft een eervolle vermelding en een waardebon van honderd euro gekregen voor zijn opmerkelijke en radicale voorstel om de problemen rondom de euro op te lossen. 

Zijn inzending in een Britse competitie voor het beste plan om van de euro af te komen kon op waardering rekenen van de jury van topeconomen.

Het voorstel van Jurre Hermans, die de eurocrisis als een groot probleem ziet, is dat Grieken hun euro's bij de bank omruilen voor nieuwe drachmes. Grieken die hun euro's verstoppen of naar het buitenland wegsluizen, zouden een boete van minstens dat bedrag moeten krijgen.

Pizza

De banken dragen de euro's over aan de Griekse overheid die het geld verdeelt over de schuldeisers, die zo elk een 'stuk van de pizza of pannenkoek' krijgen. Hermans heeft een schematische tekening gemaakt van zijn plan.

"Je ziet dat al die euro's in de pizza's naar de bedrijven en banken gaan die leningen hebben uitstaan in Griekenland." Als het land zijn schulden heeft afbetaald, kan het weer terugkeren in de eurozone, is het idee.

Shortlist

Hermans, die 10 jaar was toen hij het voorstel schreef, schopte het niet tot de laatste vijf, werd dinsdag duidelijk. De shortlist werd dinsdag bekendgemaakt. De vijf finalisten krijgen tienduizend euro om hun plan verder uit werken.

De winnaar van de Wolfson Economics Prize wordt 5 juli bekendgemaakt en krijgt 250 duizend Britse pond, ruim 300.000 euro.

Tekening plan Griekenland
Tekening Jurre Hermans