ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam heeft over 2011 een nettowinst geboekt van 186 miljoen euro, een groei van 10 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Dat heeft de onderneming dinsdag bekendgemaakt.

Zowel het zeehavengeld, dat voor schepen wordt betaald bij een bezoek aan de haven, als de verhuur van terreinen nam toe. Dat zijn de twee belangrijkste inkomstenbronnen van het havenbedrijf. De havengelden stegen met 6 procent tot 305 miljoen euro en de inkomsten uit verhuur gingen met 7 procent omhoog tot 267 miljoen euro. De totale opbrengsten klommen met 7 procent tot 588 miljoen euro.

Het havenbedrijf is ''gematigd positief'' over 2012. De Rotterdamse haven verwacht wel dat de winst verder zal groeien door licht stijgende opbrengsten.

Het bedrijf liet ook weten voor 494 miljoen euro geïnvesteerd te hebben het afgelopen jaar, het hoogste bedrag ooit. Het gros daarvan (379 miljoen euro) werd gestoken in de Maasvlakte 2. Ook dit jaar investeert het havenbedrijf ongeveer een half miljard euro.