Nee, dit is niet de kennisquiz van Holland Sport. Wel iets dat te maken heeft met vrijheid, plezier en groei.

Door Hennie Tibben

Als zelfstandige professional kom je al snel tijd, geld of energie tekort. Wanneer je goed wilt verdienen met je favoriete werk, dan heb je eerst en vooral de neiging hard te werken.

Daarbij heb je ook nog eens verschillende petten op. Dat kan zelfs heel aantrekkelijk zijn. Je mag zelf bepalen en er is lekker veel afwisseling. Je bent de professional, inkoper, verkoper, penningmeester en natuurlijk directeur-grootaandeelhouder ;-)

Ondernemer

Maar naast een belangrijke pet - die van je eigen vak - hangt een 2e pet. Je bent ook ondernemer. Ik schrijf niet toevallig dat deze 2e pet erbij hangt, want hij wordt nogal eens vergeten of uitgesteld. Als je de ondernemerspet niet opzet, dan verlies je je vrijheid en doe je jezelf en zelfs anderen tekort.

Zonder je ondernemerspet blijf je een werknemer. Je komt er niet aan toe je bedrijf en diensten vorm te geven rondom je eigen talenten en voorkeuren. Diensten waarmee je de problemen van je favoriete klanten zou kunnen oplossen. Waarmee je goed zou kunnen verdienen en het verschil maakt.

Áls je dit toch eens wat eerder, meer en vaker deed: vakpetje af ondernemerspetje op!

Streefinkomen

Bepaal voor elk jaar en kwartaal je streefinkomen en andere winst. Kies dan je strategie waarmee je dit gaat bereiken. Zelfs bij gokken krijg je een advies: "bepaal van tevoren het bedrag dat u wilt besteden en ga daar niet overheen". Ga je gokken of ondernemen?
Werk elke week structureel (bijv. op een vast dagdeel) aan je bedrijf, zodat je stap voor stap bij je ideale situatie en resultaat komt.

Investeer niet alleen maar tijd en geld in je oorspronkelijke vakkennis, ontwikkel ook je ondernemersvaardigheden en laat je inspireren door andere ondernemers. Ja, dit betekent dat je bijvoorbeeld eens ‘nee’ zegt tegen bijeenkomsten met vakgenoten.

Expertise

Wees klip en klaar over je expertise en laat deze zien, maar alleen op momenten, plaatsen, in de vorm, dosering en aan mensen waarvoor jij hebt gekozen. In deze situatie heb je misschien je vakpetje op, maar je ondernemerspetje zit erover heen: je presenteert je aanbod aan mogelijke kopers, maar.....

Wees niet de adviseur die zijn advies al weggeeft in de offerte. Je aanbod/offerte is de plek waar je vooral het probleem en het resultaat in de schijnwerpers zet. Maar je geeft niet het geheim van de smid. Of het recept waarmee je beoogde klant gaat doe-het-zelven (en waarschijnlijk de plank volledig mis zal slaan).

Gesprek

Laat jezelf niet leeglopen in een geanimeerd intake- of kennismakingsgesprek, maar wees eerst vooral ondernemer. Je gaat pas echt vlammen in je vak als de ander ‘ja, ik wil’ heeft gezegd tegen je aanbod en de koop rond is. Dan ben je allebei sterk gemotiveerd en heb je focus, waardoor je het beste resultaat kunt bereiken.

Wil je in vrijheid goed verdienen met je favoriete werk en klanten? Doe dan eerder, meer en vaker je vakpetje af en je ondernemerspetje op!

Hennie Tibben van tibbenwerkt.nl is business coach voor zelfstandig ondernemende professionals die tegen de grenzen van hun tijd, energie en geld aanlopen. Volg Hennie ook op Twitter.