AMSTERDAM - Karin Alfenaar en Marijke Heezen waren rond de veertig toen ze merkten dat ze nog droomden van een baan als journalist. Ze schreven een krantenartikel over vrouwen die op latere leeftijd van carrière wisselden. Dat was tevens de aanleiding van hun boek Ik Switch!

Waarom dit boek?

"Ons boek is bedoeld voor vrouwen die in het arbeidsproces hun sporen hebben verdiend, maar op een gegeven moment toch last krijgen van onvrede. Voor de meesten van ons wacht geen ‘Zwitserleven-bestaan’ rond het vijfenvijftigste levensjaar, maar ligt werken tot we zevenenzestig zijn in het verschiet, of langer nog.

De veranderende arbeidsmarkt vraagt bovendien om een voortdurende ontwikkeling van werknemers. Blijven investeren in jezelf is noodzakelijk om op een uitdagend niveau te kunnen blijven werken. De hoofdvraag in Ik Switch! is: ‘Waar moet je allemaal aan denken als je van carrière wilt veranderen?’ We willen lezers aanmoedigen om de stap te wagen, als dat nodig is, maar er wel voor zorgen dat ze realistisch blijven."

Waarom hebben jullie vrouwen van veertig en ouder gekozen?

"Nadenken over de zin en onzin van je werk en of je nog wel de juiste koers vaart in carrièreland, is van alle leeftijden. Toch maken we in onze eigen omgeving vaak mee dat vrouwen zo rond hun veertigste nog wat meer met de richting van hun loopbaan bezig zijn dan anderen.

Veel vrouwen van veertig of ouder een wat andere positie op de arbeidsmarkt dan de gemiddelde werknemer. Ze werken vaak in deeltijd, omdat ze rustig aan hebben gedaan nadat ze kinderen kregen. Op een gegeven moment willen ze weer ‘gas geven’, vaak is dat rond het veertigste levensjaar. Dan denken ze na over het gewenste verloop van hun verdere carrière.

Andere vrouwen willen rond die leeftijd los komen van het typische vrouwenberoep waarvoor ze ooit kozen, of hogerop en zich verder ontwikkelen als leidinggevende."

Welke switch leverde jullie de meeste inspiratie op?

"Alle dertien vrouwen die we interviewden zijn verschillend en ieder is op haar eigen manier, met hun eigen keuzes, inspirerend. Bij allemaal was sprake van een combinatie van moed en bij sommigen ook de bereidheid om financiële offers te brengen.

Iemand die een grote sprong –in haar geval zelfs meerdere- waagde is Julia. Ze had een goed lopend vertaalbureau maar wilde iets heel anders en kocht een leerfabriek op. Maar na een aantal jaren werd het produceren van portemonnaies en organisers te veel en het leven te hectisch. Ook nu volgde een rigoureuze stap: het bedrijf werd verkocht en uiteindelijk werd ze therapeut."

Ik Switch! verschijnt 4 april bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum