AMSTERDAM - Het gaat goed op de Nederlandse wegen: de filezwaarte (lengte maal duur van de file) is in het eerste kwartaal van 2012 met maar liefst 30 procent gedaald ten opzichte van diezelfde periode in 2011.

Dat meldt de ANWB. De huidige filezwaarte is de laagste sinds 2006. Vooral de avondspitsen waren minder druk. De organisatie wijst drie factoren aan voor de gunstige cijfers: de slechte economische situatie, het goede weer en de verbeterde infrastructuur.

Het belangrijkste knelpunt was de A4 Amsterdam-Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade. Sinds de opening op 3 maart van een nieuw aquaduct, behoort het beruchte knelpunt op de A4 bij Hoogmade op de rijbaan richting Den Haag tot het verleden. In 2014 moeten alle werkzaamheden op de A4 voltooid zijn.

Een van de drukste spitsen van de afgelopen maand was die van dinsdagochtend 20 maart. Door de laagstaande zon waren er een aantal ongelukken. Vooral op de A12 richting het oosten had het verkeer daar veel hinder van. In totaal stond er tijdens de spits 271 kilometer file.