AMSTERDAM – MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel is benoemd tot voorzitter van de Stichting Ondernemersklankbord, een club oud-ondernemers die andere ondernemers voor een geringe vergoeding assisteren bij het runnen van hun bedrijf.

Biesheuvel stond zelf jarenlang als ondernemer aan het hoofd van de Biesheuvel Groep. Hij noemt het ondernemersbestaan het mooiste dat er is, maar vaak onzeker. "Daarom is het goed dat ervaren rotten hun kennis en praktijkervaring inzetten om ondernemers te helpen bij moeilijker tijden in hun bedrijf."

Startende ondernemers zijn een belangrijke doelgroep voor het klankbord, dat al enige jaren bestaat. "Als er 80.000 starters zijn op jaarbasis, zijn deze goed voor 75.000 nieuwe bedrijven. Het is de belangrijkste banenmotor in onze samenleving", zegt Biesheuvel.

Financiën

Het klankbord adviseert over bedrijfsvoering, bedrijfsoverdracht en financiële kwesties. Volgens Biesheuvel trekt het klankbord, mits vroegtijdig betrokken, 2 van de 3 bedrijven met financiële problemen weer vlot. "Zo behouden we jaarlijks duizenden arbeidsplaatsen."

Iets minder dan de helft van de adviezen van het klankbord ging vorig jaar over faillissementspreventie. Het klankbord bestaat uit ongeveer 300 adviseurs die per jaar 3.000 ondernemers en zzp’ers assisteren. De adviseurs zijn voormalige ondernemers, managers en specialisten met ruime ondernemerservaring, vaak op directieniveau.

Ze krijgen een kleine onkostenvergoeding en stellen hun tijd, ervaring en netwerken "geheel belangeloos" ter beschikking. "Daardoor zijn ze neutraal en onafhankelijk," aldus Biesheuvel.