Ondernemers zijn optimistisch tegen het naïeve aan. De huidige crisis begint echter zijn tol te heffen en dat is erg gevaarlijk.

Met al ruim drie jaar tegenvallende cijfers uit heel de wereld en een kabinet dat zit te onderhandelen over een enorme bezuinigingsopgave is het bij tijd en wijlen lastig om optimistisch te blijven. Sterker nog, je zou er depressief van worden.

En ik ben het niet alleen; ik hoor het overal om me heen. Mensen zijn aan het doemdenken. En dat terwijl ondernemers op Hare Krishna-aanhangers na de meest optimistische mensen ter wereld zijn.

Aanjager

En het is juist dat optimisme dat vaak de eerste aanzet tot het herstel geeft. Het is niet voor niets dat het MKB wordt gezien als de aanjager van de Nederlandse economie. Daarom is het extra ernstig als dat vlammetje begint te doven. Zeker aangezien de consument het bijltje er al bij neergegooid heeft voor wat betreft de bestedingen.

Dan zou je denken dat het kabinet zijn uiterste best doet om dat optimisme een steuntje in de rug te geven. Wie schetst echter mijn verbazing toen ik hoorde dat er een fikse verhoging van de winstbelasting zit aan te komen. Zijn ze nou helemaal gek geworden? Met een beetje pech jagen ze de grote internationale bedrijven naar Engeland toe en draaien ze de binnenlandse bedrijven de nek om.

Voordeel

Overdreven? Ik denk het niet. Grote bedrijven staan er om bekend dat ze om een half procentje voordeel hun hoofdkantoren verplaatsen en veel van onze eigen bedrijven hebben na crisisjaar na crisisjaar geen enkel vet meer op de botten om meer tegenslagen te kunnen verwerken.

Tot nu toe zijn het geruchten, maar waar rook is, is vuur. Ik vrees dat er in de onderhandelingen ook nadrukkelijk wordt gekeken naar het bedrijfsleven en dat is spelen met vuur. Dat we met zijn allen moeten inleveren is duidelijk en dat kan ook prima, maar als je de bedrijven wegjaagt creëer je een structureel probleem waar geen BTW verhoging tegen opgewassen is.

Beste Mark & co, schroef de accijnzen nog maar wat omhoog en stop desnoods met de hypotheekrenteaftrek. Maar wat je ook doet, handen af van de winstbelasting! We hebben het bedrijfsleven hard nodig om uit de crisis te komen…

Robert Mekking doet zijn best om de economie te stimuleren via accijnzen op alcohol. Hij is medeoprichter van MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? Twitter.