AMSTERDAM – Het Nederlandse bedrijf PAL-V Europe heeft een serie succesvolle testvluchten uitgevoerd met zijn vliegende auto PAL-V, Personal Air and Land Vehicle.

De testvluchten zijn de afgelopen weken uitgevoerd op vliegbasis Gilze Rijen. Het voertuig vliegt als een gyrocopter, die opstijgt met behulp van een zelf roterende rotor.

“Op de weg rijdt de PAL-V als een sportauto”, aldus het bedrijf. Het voertuig kan vrijwel overal opstijgen en landen, om de lucht in te gaan is een baan van ongeveer 165 meter nodig.

De vliegende auto voldoet in alle belangrijke markten aan de bestaande voorschriften en wettelijke vereisten. Dat betekent dat het voertuig daar zowel op de weg als in het luchtruim is toegestaan.

2014

“We bewijzen nu dat het kan en mag”, licht directeur Robert Dingemanse van PAL-V toe. “In 2014 verwachten we de eerste modellen te gaan leveren.”

”De testvluchten zijn volgens het boekje verlopen”, vertelt Dingemanse.”Eerst even een paar meter de lucht in, nu vliegt hij een minuut of tien. De testpiloten stonden in de rij.”

De PAL-V heeft in de lucht een bereik van tussen de 350 en 500 kilometer en op de weg van ongeveer 1200 kilometer.

Het voertuig rijdt op benzine, maar er komen ook uitvoeringen die op biodiesel of bio-ethanol rijden. De maximumsnelheid bedraagt zowel in de lucht als op de weg 180 kilometer per uur.

Klanten

Belangrijke potentiële klanten zijn de politie, het leger en de Flying Doctors. Zij zien volgens het bedrijf mogelijkheden bij hulp in rampgebieden, bewaking en beveiliging.

“We hebben al veel aanvragen voor bestellingen binnen, maar de voorinschrijving begint pas volgend jaar”, vertelt de directeur. “De belangstelling komt van alle kanten: van mensen die het gewoon gaaf vinden tot aan hulpdiensten en veeartsen.”

De onderneming is nu op zoek naar nieuwe investeerders om de ontwikkeling van een commerciële versie en de marktintroductie te ondersteunen.

“In het begin gaat het natuurlijk om kleine aantallen en zullen ze relatief duur zijn”, aldus Dingemanse. “Het basistype zal ongeveer 200.000 euro gaan kosten, een uitgebreid model met alles erop en eraan zo’n 500.000 euro. Welk model we als eerste op de markt gaan brengen, maken we later nog bekend.”