AMSTERDAM – Het fraudegevaar dat uitgaat van het nieuwe werken wordt nog niet onderkend. Flexibeler werken met onder andere laptops en smartphones buiten het bedrijf zorgt voor een hele reeks nieuwe gevaren waar bedrijven nog niet op zijn berekend.

Dit verklaart Richard Franken, directeur van Hoffman Bedrijfsrecherche tegenover NUzakelijk. Diefstal staat hoog op de lijst van gevaren bij het werken buiten het kantoor. “Iemand zit in de Starbucks of CoffeeCompany te werken bijvoorbeeld. Hij gaat naar de wc en laat van alles achter.”

Een ander voorbeeld is het aftappen van informatie. Zogenaamde informatiemakelaars zoeken specifieke personen van een bedrijf uit die kennis over een belangrijke technologie heeft bijvoorbeeld. “Die makelaars gaan dan bijvoorbeeld bij die persoon in de trein zitten en kunnen via bluetooth informatie aftappen.”

Hoe dit op te lossen? Franken hamert op een set regels die bedrijven moeten hanteren. “Veel bedrijven hebben geen procedures hoe werknemers moeten omgaan met het nieuwe werken.”

Scramblingsoftware

Werknemers kunnen bijvoorbeeld zogenaamde scramblingsoftware installeren waardoor het voor een hacker moeilijker wordt om mee te kijken. “Verder moet een bedrijf zich ook afvragen: ‘moet iedereen wel toegang hebben tot alles? ‘”

Franken noemt een gebrek aan bewustzijn van de gevaren het belangrijkste obstakel voor bedrijven. “Nederland is een land dat dingen niet opmerkt voordat ze echt gebeuren, maar bewustwording is juist erg belangrijk.” Volgens hem gaat er meer geld om in deze informatiehandel dan in de drugsverkoop.

Android-smartphones

Volgens de bedrijfsrechercheur lopen vooral gebruikers van Android-smartphones risico’s. Applicaties voor deze mobiele telefoons worden niet gecontroleerd op malware en zogenaamde keyloggers.

Dit betekent niet dat bedrijven massaal over moeten naar andere telefoons, vindt Franken. “Bij een telefoon van Apple is het risico minder groot, maar nog wel aanwezig.”

Voorspellen

De meeste bedrijven laten zich door de nieuwe risico’s niet uit het veld slaan. Franken kent voorbeelden van bedrijven die door deze risico’s flexibeler werken hebben teruggeschaald, maar de meeste ondernemingen hebben maatregelen weten te nemen.

Franken is ook niet verbaasd dat bedrijven problemen ondervinden door het nieuwe werken. “Het is ook logisch bij zo’n nieuw fenomeen. Deze gevaren kun je natuurlijk ook niet voorspellen.”