Als ondernemer ben je het hele jaar aan het zaaien. Door te netwerken binnen je eigen netwerk en op netwerkgelegenheden.

Door Marleen Holtkamp

Door goede contacten te onderhouden met afgesloten klanten en geweldig werk af te leveren bij lopende klanten. Door publiciteit te genereren en regelmatig te geven zonder er iets voor terug te verwachten.

En zo nu en dan krijg je de gelegenheid om te oogsten. Soms een kleine graankorrel, soms een silo vol. Het voordeel van graan is dat het best een tijdje goed blijft wanneer je het goed opslaat, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten, ook als de oogst tijdelijk even wat terugloopt.

Aspergezaad

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het zaaien van aspergezaad. Geweldig, want een bammetje met kaas smaakt me prima, maar van asperges kan ik pas echt genieten!
Maar asperges hebben ook een nadeel, de eerste twee jaar kun je niet oogsten en pas in het derde jaar kun je uitkijken naar die eerste prachtige witte stengels.

Daar was ik op voorbereid maar toen er na het eerste jaar, ook in het tweede jaar nog steeds niets te oogsten viel, begon toch de twijfel toe te slaan of het in het derde jaar wel zou gaan lukken.

Maar nu is dan toch het moment daar gekomen. Mijn eerste asperge-oogstseizoen en o o o wat zijn ze lekker. Want hoewel het officiële aspergeseizoen pas op 12 april geopend wordt, prijken de witte stengels hier, vergezeld van een zachtgekookt eitje, ardennerham en botersaus al heerlijk op mijn bord.

Nieuwe opdrachten

Klanten van het eerste uur die nu met nieuwe, grote opdrachten komen. Werkrelaties uit het verleden die zich vertalen naar nieuwe klantrelaties. Vaste klanten die carte blanche geven voor de vormgeving en uitvoering van nieuwe opdrachten.

Ik weet, het aspergeseizoen duurt maar een paar maanden en de houdbaarheid van asperges is beperkt, dus ik zal van tijd tot tijd terug moeten vallen op mijn bammetjes. Maar vergeet niet, wanneer je eenmaal van een aspergeplant kunt oogsten, dan kun je jaren voort!

Vanavond bij de asperges met gerookte zalm ga ik me eens beraden op het komende zaaiseizoen.

Marleen Holtkamp is eigenaar van Montas ordening en coaching, gespecialiseerd in werkplektrainingen en professional organizing. Daarnaast is Marleen werkzaam als werkdrukverloskundige.