AMSTERDAM – "Er heerst een beeld dat een ondernemer altijd maar succesvol is, maar dat is niet zo. Veel ondernemers leven onder en rond het sociaal minimum", aldus ondernemer en zakenvrouw van het jaar Jacqueline Zuidweg.

"Je hebt een flink portie doorzettingsvermogen nodig als ondernemer. Het is constant een kwestie van opstaan en weer doorgaan. Dat heb ik zelf ook moeten ervaren."

Zuidweg helpt al 17 jaar ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die in de schulden zijn beland. Haar toenmalige eenmanszaak is inmiddels gegroeid tot een onderneming met negentig medewerkers. In maart is Zuidweg uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar 2012.

Taboe

Bij ondernemers heerst een groter taboe op schulden dan bij consumenten. "Ondernemers hebben de neiging zich te isoleren bij financiële problemen. Met de kaken op elkaar ondergaan ze hun lot. Het enige wat ze kennen is faillissement. Ze weten niet dat ze er ook wat aan kunnen doen."

Volgens Zuidweg stopt in vijf jaar tijd de helft van de ondernemers. Tien procent heeft financiële problemen. Slechts "een topje van de ijsberg" komt bij Zuidweg & Partners terecht en dat waren er 1500 in 2011.

Aanvragen

"We zien het aantal aanvragen de laatste jaren toenemen. Er was meer aandacht voor het probleem. Daarnaast is de toename een logisch gevolg van het aantal starters dat jarenlang groeit." Ook de media-aandacht rond haar benoeming van zakenvrouw tot het jaar zorgt nu al voor extra aanvragen.

Als ondernemers zich bij haar melden, wordt er onder andere een inventarisatie gemaakt van de schulden en de afloscapaciteit. Drie jaar lang wordt die capaciteit beschikbaar gesteld aan schuldeisers, wat soms maar een fractie oplevert van de schuld die gemiddeld 120.000 euro bedraagt.

Zuur voor de schuldeisers, maar "het is altijd meer dan bij een faillissement. We beperken de schade voor iedereen."

Doorstart

"Wij zorgen voor rust in de tent en een focus op de toekomst." Uiteindelijk gaat 60 procent van de ondernemers die zich aanmelden door met zijn onderneming.

"Wij gaan het liefst voor een doorstart, maar sommige ondernemers kunnen dat psychisch niet meer opbrengen. Ze melden zich pas twee voor twaalf of zelfs twee over twaalf aan. Als ze eerder om hulp vragen, kan dat percentage hoger liggen."

Zuidweg

Zuidweg zit zelf ook niet stil. Ze heeft plannen om op te schalen binnen de vestigingen die reeds bestaan. Tevens wil ze werkgevers gaan helpen die hun werknemers met schulden willen bijstaan en is ze bezig met minnelijke regelingen voor kleine BV’s.

Daarnaast zorgt ze goed voor zichzelf. "Ik zie ondernemen als een topsport, dus ik eet gezond en zorg voor voldoende beweging. Ook plan ik tijd voor mezelf in. Zorg dat je je rustmomenten hebt, dan blijft ondernemen ook leuk."