‘Subprime-hypotheek vooral naar middenklasse’

AMSTERDAM – De meeste subprime-hypotheken in de Verenigde Staten zijn, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verstrekt aan de middenklasse.

Dat is een van de conclusies uit het recent verschenen boek ‘Subprime Cities: The Political Economy of Mortgage Markets’, onder redactie van Manuel Aalbers, universitair docent sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Subprime-hypotheken, ook wel Alt-A-hypotheken genoemd, hebben veel banken in de problemen gebracht en stonden daardoor aan de basis van de kredietcrisis.

De meeste rommelhypotheken zijn dan ook verstrekt aan mensen die op basis van hun inkomen, vermogen en kredietgeschiedenis een gewone hypotheeklening hadden kunnen krijgen. Het beeld dat de meeste subprime-hypotheken zijn verstrekt aan minder draagkrachtige mensen klopt dus niet.

Etnische minderheden

De meeste subprime-hypotheken werden verstrekt aan etnische minderheden. Bij twee evenveel verdienende gezinnen, waarvan het ene blank is en het andere tot een etnische minderheid behoort, is de kans dat het laatste gezin een rommelhypotheek aangesmeerd heeft gekregen twee keer zo groot.

In wijken met veel etnische minderheden vinden dan ook meer executieverkopen plaats. Verder is het aantal subprime-leningen en executieverkopen sterk geconcentreerd in een aantal staten in het zuidwesten van de Verenigde Staten en Florida.

Nederland

De Nederlandse hypotheekmarkt is relatief gezien de grootste ter wereld en ook in absoluut opzicht is de hypotheekschuld in Nederland fors. Met een hypotheekschuld van 40.000 euro per Nederlander, inclusief kinderen en huurders, heeft de gemiddelde Nederlander meer schulden dan de gemiddelde Griek of Amerikaan.

“Als de hypotheekrenteaftrek niet of onvoldoende wordt aangepast, zal onze hypotheekschuld harder blijven stijgen dan de woningprijzen en de inkomens”, concluderen de auteurs.

Het boek bevat bijdragen van toonaangevende internationale wetenschappers, waaronder David Harvey van City University of New York en Saskia Sassen van Columbia University en London School of Economics.

Tip de redactie