AMSTERDAM - De groei van de lonen in ontwikkelde economieën is in het vierde kwartaal vertraagd, terwijl de arbeidsproductiviteit ongewijzigd is gebleven. Dat meldt de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) woensdag.

Volgens de in Parijs gevestigde denktank leidt de combinatie van deze twee factoren tot een stijging in de arbeidskosten per eenheid, wat kan leiden tot inflatiedruk.

In de 34 lidstaten van de Oeso stegen de lonen op kwartaalbasis met 0,5 procent, wat met de ongewijzigde productiviteit betekent dat de arbeidskosten per eenheid eveneens 0,5 procent zijn toegenomen. Een kwartaal eerder waren de arbeidskosten per eenheid al met 0,2 procent gestegen.

De eurozone noteerde een stijging van de arbeidskosten in het vierde kwartaal met 0,6 procent, gelijk aan de toename in de Verenigde Staten en Canada.

Naast een hogere inflatiedruk kunnen snel stijgende arbeidskosten het internationale concurrentievermogen van landen schaden.

Noorwegen

De arbeidskosten namen het meeste toe in Noorwegen (+1,3 procent), gevolgd door Zweden (+1,2), Duitsland (+1,1) en Oostenrijk (+1,1). Italië, een van de landen die zijn concurrentievermogen moet verbeteren, zag de arbeidskosten eveneens stijgen, met 0,8 procent.

Spanje noteerde een daling met 1,2 procent. Ook in Hongarije (-3,4), Slowakije (-2,7), Tsjechie (-0,8) en het Verenigd Koninkrijk (-0,2) daalden de arbeidskosten.

De Oeso beschikte niet over cijfers voor Nederland. In het derde kwartaal noteerde Nederland een stijging van de arbeidskosten met 1,0 procent.